neděle 27. září 2015

Jak háčkovat do kruhu


Pokud háčkuju v kruhových řadách (čepice, medvídci, zajíci i hroši), první řadu (většinou 12 krátkých sloupků) háčkuji zásadně do počátečního oka. Vypadá to ve výsledku o dost lépe a profesionálněji.

Počáteční oko neutahuji, ale nechám ho volné, uháčkuji jedno řetízkové oko a pak už pokračuji krátkými sloupky do počátečního oka. U toho zároveň obháčkovávám i cancour nitě - začátek příze, který mi před počátečním okem zůstal. Když dokončím požadovaný počet  krátkých sloupků, zakončím řadu pevným okem. Pokračuji jedním řetízkovým okem a další řadou krátkých sloupků, přičemž další řady už neukončuji pevným okem, ale (pokud nepotřebuji střídat barvy) pokračuji dalšími řadami pořád dále spirálovitě. Nikde není vidět žádný šev, jen je praktické si začátek řad označit třeba uzlíkem jinak barevné příze. To aby se lépe počítaly řady a celkově pro lepší orientaci. Cancour příze před počátečním okem utáhnu co to jde, tím se krásně stáhne "díra" uprostřed, a zajistím uzlíkem, aby se znovu nepovolila.

Rozdíl oproti klasickému postupu - tedy udělat čtyři řetízková oka, ty pevným okem spojit do kroužku a první řadu krátkých sloupků háčkovat do tohoto kruhu - je na první pohled zřejmý. "Díra" je při háčkování sloupků první řady do počátečního oka skoro neznatelná. 


Žádné komentáře:

Okomentovat