středa 13. ledna 2016

Jak háčkovat čepici





Jak jsem po pár neúspěšných pokusech zjistila, není tak jednoduché uháčkovat pěknou čepici.

Pěknou v tom smyslu slova, že těsně kopíruje hlavu. Na vršíčku netrčí ohyzdný „nádor“ (když se oka přidávají příliš pomalu), nevypadá jako hrnec (když se nejdříve uháčkuje dvourozměrné kolo a pak se hned pokračuje bez přidávání ok) ani se vršek čepice nevlní (když se oka přidávají příliš rychle).

Na vršku čepice nemám ráda ani kulatou díru, která vznikne při klasickém začátku typu „uháčkuj 4 řetízková oka, spoj je pevným okem a do jejich středu háčkuj první řadu krátkých sloupků...“ Na začátek čepice se musí jinak, chytře. První řada sloupků se háčkuje rovnou do neutaženého počátečního oka – návod tady.

Není dobré oka na vršku čepice přidávat jen tak, halabala, to pak nevypadá vůbec úhledně. Ideální je přidávat oka ve všech řadách na tom stejném místě, nad sebou. Vlastně na osmi místech, aby bylo jasno :) Přidaná oka nad sebou vytvoří jakýsi šev a osm do stran se rozbíhajících švů pak krásnou hvězdičku.

K takto pěkně vytvořené hvězdičce vůbec neladí nehezký šev, který vzniká ukončováním řad pevnými oky. Pokud nehodlám střídat barvy, řady neukončuji, ale háčkuji spirálovitě, pořád dál a dál bez pevných ok. Je pak trochu horší orientace v tom, kde je začátek řady a kde už mám zdvojit každý šestý sloupek namísto pátého sloupku jako v předchozí řadě. To jsem si ale zvykla řešit označením začátku řady kouskem příze jiné barvy, a mám vystaráno.

Svůj postup jsem si po proháčkování se všemi výše uvedených stádií stanovila takto:

(KS - krátký sloupek, PO - pevné oko)

1. řada: 8 KS do pevného oka, PO 8 ok
2. řada: do každého oka 2 KS 16 ok
3. řada: do každého druhého oka 2 KS 24 ok
4. řada: do každého třetího oka 2 KS 32 ok
5. řada: (finta číslo 1 :)) do každého oka 1 KS 32 ok
6. řada: do každého čtvrtého oka 2 KS 40 ok
7. řada: do každého pátého oka 2 KS 48 ok
8. řada: do každého šestého oka 2 KS 56 ok
9. řada: (finta číslo 2 :)) do každého oka 1 KS 56 ok
10. řada: do každého sedmého oka 2KS 64 ok
11. řada: do každého oka 1 KS 64 ok
12. řada: do každého osmého oka 2 KS 72 ok
13. řada: do každého oka 1 KS 72 ok
...

(pokračuji pořád ve stejném rytmu (střídání řady, kde nic nepřidávám a řady, kdy vždy v místě „hvězdičky“ oko zdvojím) až do doby, než mám požadovaný počet ok. Pokud háčkuji háčkem číslo 4 a přízí Merino (firmy Vlnap), mám celkem vyzkoušeno 72 ok pro miminka do půl roku, 80 ok pro 6-12 měsíců, 88 pro rok až dvouleté, 96 pro dvou až tříleté a 102 pro tři až šest let. Starší děti zatím nemám :) Každý ale jinak utahuje, já třeba asi dost, aby čepicí neprofukovalo, takže je nejjistější si pár řad o deseti sloupcích uháčkovat, změřit a porovnat s obvodem hlavy, pro níž čepici háčkujete.

Přeji spousty úspěchů s nejúhlednějšími čepicemi pod sluncem :)

Žádné komentáře:

Okomentovat